Monaj  

 
 
 


 

*** ***
Kisközség a Cserehát déli részén, a Mánta-patak alsó szakaszán. Rendszeres autóbuszjárat köti össze Miskolccal és a közeli Szikszóval. Első említése 1256-ból származik. A hagyomány szerint a földet még Kálmán herceg adományozta a jászói prépostságnak. 1312-ben találkozunk először Monaji György nevével, aki a község földes-ura. A XV. századi iratokban Kewzepmonay és Monay elnevezés szerepel: így különböztették meg a prépostsági és a földesúri birtoktesteket. A település már ekkor híres volt szőlőtermesztéséről, borairól. A virágzó helyet a török a XVII. század közepén elpusztítja. Csak a XVIII. század végén települt újra, Ugocsából jött ukránokkal. Újra jelentős a szőlőművelés, melyet a filoxéra pusztít ki véglegesen. A falu határában honfoglalás kori temetőket tártak fel a régészek, egyedi leletekkel.

*** ***
It was first mentioned in 1256. According to the traditions Prince Kálmán endowed the provost of Jászó with the land. The landowner of the village was György Monaji in 1312. In the documents dated in the 15th century it is mentioned by the name of Kewzepmonay and Monay: the land belonging to the provost and the one belonging to the landowner were distinguished such a way. The settlement was famous for its viniculture and for its vine at that time. The prosperous village was destroyed by the Turks in the middle of the 17th century. It was resettled with Ukraines coming from Ugocsa only at the end of the 18th century. The viniculture was again significant, which was entirely destroyed by the phylloxera. Cemeteries dating from the time of the Hungarian conquest were excavated in the boundary of the village by the archeologists, who found unique findings here.

*** ***
Die Siedlung wurde 1256 ertsmals schriftlich erwähnt. Überlieferungsgemäß schenkte Prinz Kálmán das Feld der Propstei von Jászó. 1312 kommt erstmals der Name von György Monaji vor, der der Gutsherr der Gegend war. In den Schriften aus dem 15. Jahrhundert standen die Bezeichnungen Kewzepmonay und Monay: so wurden die Besitze der Propstei und des Gutsherren voneinander unterschieden. Die Siedlung war schon damals durch den Weinanbau und ihre Weine berühmt. Der blütende Ort wurde Mitte des 17. Jahrhunderts von den Türken vernichtet. Die Siedlung wurde erst Ende des 18. Jahrhunderts mit Ukrainier aus Ugocsa wieder bevölkert. Der Weinanbau wurde wieder bedeutend und starb erst durch eine Phylloxerenepidemie endgültig aus. Am Rande der Ortschaft wurden Friedhöfe mit einzigartigen Funden aus der Zeit der ungarischen Landnahme freigelegt.

*** További, kiegészítő tartalom csak magyarul ***

Monaj egy község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Szikszói kistérségben. Miskolctól közúton kb. 30 kilométerre északra található.

Közigazgatás:
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség Szikszói
Rang község
Irányítószám 3812
Körzethívószám 46

Népesség:
Teljes népesség 239 fő (2010. jan 1.)
Népsűrűség 20,69 fő/km²

Földrajzi adatok:
Terület 11,55 km²
Időzóna CET, UTC+1

Története:
Monaj immáron 750 éve áll a Közép-Cserehát dombjai között. A települést először 1256-ban említik, a jászói apátság birtokaként. Abban az időben jelentős bortermelő helyként tartották számon.
A török hódoltság alatt a környékbeli településekhez hasonlóan Monaj is elnéptelenedett és elpusztult. Később, az 1700-as években a Vitéz család telepítette be római katolikus magyarokkal és görög katolikus ruténekkel.
1763-ban Eszterházy püspök engedélyezte a Tiszta családnak, hogy a temetőnek szánt területen kápolnát emeljen. A kis kápolnát sokáig templomként használták, köréje építették a házakat. Később a falu lejjebb húzódott dél felé. 1935-ben a kápolnát elbontották és anyagából a falu közepére új templomot emeltek. A kápolna berendezéseit is átvitték az új templomba.
Monajon feljegyzések szerint már az 1890-es években működött egy katolikus elemi iskola, amely egy tanteremből és egy előszobából állt. Az új iskolát 1932-ben építették, tanítói lakással együtt. Az 1978-79-es tanévtől a községből Homrogdra járnak a gyerekek általános iskolába. Ma az egykori iskola épületében családsegítő központ működik.

Népcsoportok:
A 2001-es népszámlálás adatai szerint a településnek csak magyar lakossága van.

Látnivalók:
Római katolikus templom: A mai templom nem túl régi (70 éves), de a falait alkotó kövek és téglák már több mint 240 évesek. Legrégebbi berendezései még a Tiszta kápolnából valóak. Ilyen például az oltárkép, amely Szent Annát ábrázolja a gyermek Máriával, néhány pad és a Szent Antal-szobor. Az oltárkép sok időt megélt már, de színei még ma is gyönyörűek. A templom falát 1979 óta freskók díszítik. A toronyban két bronzharang van.
A Vitéz család kriptája: A régi temető út felőli részén található Vitéz János és hitvese nyughelye. A sírkamrát a világháborúk idején feldúlták a katonák és bunkerként használták, azóta üresen áll.
Karácsonykor zenélő betlehem a templomkertben.

Környező települések:
Homrogd (kb. 4 km), Kupa (kb. 5 km), Selyeb (5 km), Tomor (kb. 8 km), a legközelebbi város: Szikszó (15 km).

Civilek:
***

Vállalkozások:
***

GOOGLE térkép


Nagyobb térképre váltás

 

Támogassa Ön is a "Lépj tovább Abaújban!" Alapítványt
egyszerűen, gyorsan és biztonságosan a felületén!
KÖSZÖNJÜK!<<< vissza

Kiemelt támogatóink:


*** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt! 

"Lépj tovább Abaújban" Alapítvány - Minden jog fenntartva! ©  2012-2024   KAPCSOLAT >>>