Kéked  

 
     
 
 


 

*** ***
A Zempléni-hg. ÉNy-i peremén, a Lapis-patak völgyében, a Hernád-folyó közelében elhelyezkedő, üdülésre kiválóan alkalmas helység. Autóbusz- összeköttetése van Hidasnémeti vasútállomásával. A korábban zsákutcás települést a Kéked–Hollóháza műút megépültével autóbuszjáratok kötik össze Hollóházával is. Az Árpád-kori település nevét először 1297-ben említi oklevél. Az 1341-es tizedjegyzék szerint jelentős helység. A XVII. sz. elején a birtokos Zombory család bástyával is megerősítette kúriáját, de így sem tudták elkerülni a meghódolást. A zivataros időkben szinte teljesen elnéptelenedett területet a XVIII. sz. közepén szlovák és magyar telepesek népesítik be. Nevezetes épület a XV. századi, gótikus alapokon nyugvó kastély, melynek eredeti építője a Kékedy família. Később a Zomboryak, majd mintegy 3 évszázadig a Melczer család a tulajdonosa. Az 1980-as években helyreállított együttes ma is üresen áll. A település gyógyfürdője a XV. századtól ismert; már Mátyás király is megmártózott benne. A Szurok-hegy oldalából fakadó Mátyás-forrás kénes vize 22 fokos. A strand csak nyáron üzemel.

*** ***
The name of the settlement of Arpadian age was first mentioned in a document in 1297. According to the tithe-record dated in 1341 it was a significant village. In the beginning of the 17th century the landowner Zombory family strengthened their country-house with a bastion, but in spite of this fact they couldn't avoid the surrender. The almost depopulated area was resettled by Slovakian and Hungarian settlers in the middle of 18th century. A famous building of the settlement is the castle built in Gothic style in the 15th century by the Kékedy family. The spa of the village has been well-known since the 15th century, king Matthias had also a dip here. The temperature of the sulphur-containing water of Mátyás spring flowing from the slide of Szurok-hill is 22oC. The open-air bath is open only in Summer.

*** ***
Der Name der Siedlung aus der Arpadenzeit taucht erstmals 1297 in einer Urkunde auf. Gemäß der Zehtenliste aus dem Jahre 1341 war sie eine bedeutende Siedlung. Anfang des 17. Jahrhunderts verstärkte die Besitzerfamilie Zombory ihre Kurie mit einer Bastei, sie konnte aber die Unterwerfung nicht vermeiden. Das in den gewitterhaften Zeiten fast völlig verödete Gebiet wurde Mitte des 18. Jahrhunderts von slowakischen und ungarischen Ansiedlern wieder bevölkert. Das von der Kékedy Familie im 15. Jahrhundert auf gotische Basis errichtete Schloß ist ein namhaftes Gebäude des Ortes. Das Thermalbad des Ortes ist seit dem 15. Jahrhundert bekannt, es nahm schon der König Mátyás ein Bad drinnen. Das schwefelhaltige Wasser der Mátyás-Quelle, die an der Seite des Szurok-Bergs entspringt ist 22 Grad warm.

*** További, kiegészítő tartalom csak magyarul ***

Kéked község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól közúton 76 kilométerre északkeletre.

Közigazgatás:
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség Abaúj–Hegyközi
Rang község
Irányítószám 3899
Körzethívószám 46

Népesség:
Teljes népesség 183 fő (2010. jan 1.)
Népsűrűség 14,02 fő/km²

Földrajzi adatok:
Terület 13,05 km²
Időzóna CET, UTC+1

Története:
A települést 1297-ben említik először Keked néven.
1317-ben Kekud, 1319-ben Quequed, 1332-1335 között Quequed, Kykit, Kekuk, Kekud név en írták.
A település nevét az 1297-1317-es évekből tanúk és királyi ember nevéből ismerjük.
1332-ben már egyházas hely volt, papja a pápai tizedjegyzék szerint ekkor 12, 1333-ban 8, 1334-ben 3, 1335-ben 2 garas pápai tizedet fizetett.
1319-ben Pányok szomszédosának írták.
Kastélya gótikus eredetű, a 15. században épült, később reneszánsz stílusban építették át.
A mai Kéked 1942-ben jött létre Alső-és Felsőkéked egyesítéséből.

Népcsoportok:
A település lakosságának 97%-a magyar, 3%-a cigány nemzetiségűnek vallja magát.

Látnivalók:
Melczer-kastély: A gótikus eredetű 15.-16. századi, hengeres saroktornyos, zárt udvaros Melczer-kastély (udvarház), mai formáját a 17.-19. században nyerte el. A kastélyban 1979-től folytak műemléki helyreállítási munkálatok. Jelenleg kastélyszállóként működik.
Római katolikus templom (Szentháromság): A 15. században épült, 1729-ben barokk stílusban átépítették. A templom szentélyében copf stílű örökmécses áll.
Mátyás-forrás és fürdő: Alsó-kékeden, a Szurok-hegy alatt ered a melegvízű forrás, amelynek a 15. századtól használták a környékbeliek fürdésre és gyógyításra. A hagyomány szerint Mátyás király is megfürdött vizében, innen kapta nevét. A fürdőtől nem messze áll három kocsányos tölgy, mely a legenda szerint szintén Mátyáshoz köthető, úgy tartják maga a király ültette.[4] A fürdőtelep a falutól körülbelül 200 méterre keletre épült fel. A forrásra építettek egy strandfürdőt és egy kádfürdőt. A forrás 22 °C-os, kénes vizét főleg csúzos, ízületi és köszvényes bántalmaktól szenvedőknek ajánlották. A fürdő a második világháborúban elpusztult, miután helyreállították 1954-től a Megyei Tanács üdülőjeként működött. A fürdő már nem üzemel, de a kúriában turistaszállást alakítottak ki. A hagyomány úgy tartja, hogy a forrás kékes vizéről kapta a település a nevét.

Környező települések:
Abaújvár (3 km), Pányok (kb. 4 km), Zsujta (11 km), a legközelebbi város: Gönc (15 km).

Civilek:
***

Vállalkozások:
***

GOOGLE térkép


Nagyobb térképre váltás

 

Támogassa Ön is a "Lépj tovább Abaújban!" Alapítványt
egyszerűen, gyorsan és biztonságosan a felületén!
KÖSZÖNJÜK!<<< vissza

Kiemelt támogatóink:


*** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt! 

"Lépj tovább Abaújban" Alapítvány - Minden jog fenntartva! ©  2012-2024   KAPCSOLAT >>>