Kány  

 
   
 


 

*** ***
A Cserehát É-i részén, a szlovák határ közelében elhelyezkedő piciny, zsákutcás falu. Autóbuszjáratok alig érintik. A „legelhagyatottabb” vidéken járunk: 30 km-es körzetben csak aprófalvak találhatók. A település neve a török Kán – Kagán – fejedelem szóból származik. Eredetileg az abaúji várföldek közé tartozott. Először egy 1319-es oklevél említi mint Cordus Miklós fia, János birtokát. A huszita betörések súlyos károkat okoztak, de csak a török időkben néptelenedett el. Mint a Cserehát nagy részén, itt is a XVIII. század hoz új telepeseket: szlovákokat, ukránokat. A település déli végén halad a „Cserehát turistája” P sáv jelzése. Érdekes látnivaló a község 200 éves görög katolikus templomának gyönyörű ikonosztázionja. A falu köze-lében szeretnék újra megnyitni a magyar–szlovák határátkelőt. Minden készen áll, csak a sorompót kellene felengedni.

*** ***
Originally the village belonged to the earthworks of Abaúj. It was first mentioned in a document in 1319 as the land of János, the son of Miklós Cordus. The Hussites caused serious damages, but it became depopulated only in the Turkish times. The village was resettled with new settlers: with Slovakians and Ukrainians in the 18th centrury. It is worth seeing the wonderful iconostas of the 200 year old Greek catholic church of the village.

*** ***
Ursprünglich gehörte das Dorf zu den Abaújer Burgfeldern. Es wurde 1319 erstmals in einer Urkunde erwähnt. Damals war es im Besitz des Sohnes von Miklós Cordus namens János. Die Einbrüche der Husiten brachten arge verheerungen mit sich, das Dorf wurde aber erst in der Zeit der Türkenherrschaft verödet. Wie üblich im Gebiet des Csereháts: es siedelten auch hier im 18. Jahrhundert Slowaken und Ukrainier an. Die Ikonostase der 200 Jahre alten griechisch-katholischen Kirche ist eine interessante Sehenswürdigkeit des Dorfes.

*** További, kiegészítő tartalom csak magyarul ***

Kány község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Encsi kistérségben, A Tornai dombságot alkotó lankák-dombhátak ölelésében meghúzódó törpefalu. A legközelebbi határon inneni település Büttös, a legközelebbi város, Encs távolsága pedig kb. 30 kilométer.

Közigazgatás:
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség Encsi
Rang község
Irányítószám 3821
Körzethívószám 46

Népesség:
Teljes népesség 63 fő (2010. jan 1.)
Népsűrűség 6,81 fő/km²

Földrajzi adatok:
Terület 9,25 km²
Időzóna CET, UTC+1

Története:
Kány nevét 1319-ben említette először oklevél Kaan, majd 1332-ben Kan néven, mint Buzita tartozékát.
1319-ben Cordus (dictus) Miklós fia János birtoka volt, és az oklevelek szerint Aba nemzetséghez tartozó Morhardus fia Mihály és társai ekkor lemondtak a birtokra vonatkozó jogaikról.
1333-ban a pápai tizedjegyzék adatai szerint papja 3 garas pápai tizedet fizetett. Az 1427-es portaösszeírásnál még csak két adózó jobbágyporta volt feltüntetve.Később a XV. századbana Kardos és Radványi család birtoka volt, 1470 körül Mátyás király hűtlenség miatt vette el tőlük és Magyar Balázsnak és Kelemennek, testvérének adományozta.A falu egyes részei ebben az időben Kinizsi birtok is volt.1486-ban ők tovább adták Thurzo Teofilnak.A falut ezek után huszita lázadók meg szállták, de Mátyás király megfékezte őket.1599-ben Kovács János volt a tulajdonosa, aztán Máriasy és Kun családoké lett a falu.A XVIII. század elején a Szirmai család tulajdonát képezte.Ők kezdték betelepíteni a "rutén"-,vagy ruszinokat. Kányban kb. 200 hívő volt 1882-ben , 1903-ban már csak kb. 180, ma körülbelül 70-en lakják.

Népcsoportok:
A 2001-es népszámlálás adatai szerint a településnek csak magyar lakossága van.

Látnivalók:
A Cserehát legszebb ikonosztázionnal rendelkező görög katolikus temploma.
Megtekintésre érdemes a hagyományos településszerkezet.
Néhány szép műemlékjellegű parasztház a községben.
A falunak gyönyörű ikonosztázionnal ellátott temploma nemcsak egy, hanem több falunak épült. Ebbe a templomba jártak a környék hívei, Buzitáról, Perecséről és Restéről is. A templom 1797 körül épült, barokk stílusban. A háborúk szerencsés módon nem okoztak kárt az épületben. 1988-ban felújították a parókiát, majd '91-ben a templom tetőt is sikerült felújítani.

Érdekességek:
Kány egyike annak a három magyar településnek, ahol 2002 és 2006 között egyetlen bűnügy sem történt.
 

Civilek:
***

Vállalkozások:
***

GOOGLE térkép


Nagyobb térképre váltás

 

Támogassa Ön is a "Lépj tovább Abaújban!" Alapítványt
egyszerűen, gyorsan és biztonságosan a felületén!
KÖSZÖNJÜK!<<< vissza

Kiemelt támogatóink:


*** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt! 

"Lépj tovább Abaújban" Alapítvány - Minden jog fenntartva! ©  2012-2020   KAPCSOLAT >>>