Halmaj  

 
     
   
 


 

*** ***
A Hernád völgyében, több kisebb vízfolyás szabdalta területen, a 3. sz. főközlekedési út szomszédságában elterülő község. Vasútállomása van a Miskolc– Kassa vonalon. Rendszeres autóbuszjárat köti össze Miskolccal és a környező falvakkal. Az Abák birtokában lévő települést először 1234-ben említi oklevél. Az 1332-es tizedjegyzékben Holmefalu néven szerepel mint plébániás község. A török portyázása többször fenyegette a falut, míg 1635-ben kirabolták és elpusztították a helységet. A maradék lakosság elmenekült, s csak kevesen merészkedtek vissza. A XVIII. században Andrássy-birtok. Ok telepítik be Zemplén megyéből jött magyarokkal. A XIX. sz.-ban a vasút megépültével egyre jelentősebb településsé válik a szétszórt, szabálytalan formájú község. A térség egyetlen helye, ahol a lakosság száma növekedést mutat, habár magas a cigányság aránya.

*** ***
This settlement being in the possession of the Aba family was first mentioned in a document in 1234. In the catalogue of 1332 it was referred to by the name of Holmefalu as a parish. The plunder of the Turks threatened the village several times, till the place was burgled and ruined in 1635. The left of the inhabitnats escaped and only a few of them took the risk to go back. In the 18th century Halmaj was in the possession of the Andrássy family. They settled it with Hungarians from Zemplén county. In the 19th century due to the build of the railway the straggling, irregular shaped village became more and more significant.

*** ***
Die Siedlung im Besitz der Abas wurde erstmals 1234 urkundlich erwähnt. In der Zehtenliste von 1332 stand sie mit dem Namen Holmefalu als eine parochiale Gemeinde. Sie war mehrmals von den Raubzügen der Türken gefährdet bis sie 1635 beraubt und vernichtet wurde. Die Überlebenden flüchteten und es wagten nur wenige zurückzukommen. Im 18. Jahrhundert gehörte die Siedlung der Andrássys. Sie siedelten hier Ungarn aus dem Komitat Zemplén an. Mit dem Ausbau der Eisenbahnlinie im 19. Jahrhundert wurde die verstraubte, eklektische Gemeinde immer bedeutender.

*** További, kiegészítő tartalom csak magyarul ***

Halmaj község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Szikszói kistérségben. Miskolctól kb. 25 km-re északkeletre található.

Közigazgatás:
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség Szikszói
Rang község
Irányítószám 3842
Körzethívószám 46

Népesség:
Teljes népesség 1896 fő (2010. jan 1.)
Népsűrűség 150,12 fő/km²

Földrajzi adatok:
Terület 12,63 km²
Időzóna CET, UTC+1

Története:
Először 1234-ben említik, Holmoy néven. Az Aba nemzetség birtoka volt.
Az 1330-as évek elején már templommal is rendelkezett, papja évi 16 garast fizetett adóul a pápának, ami arra utal, hogy Halmaj gazdag és népes település lehetett (Miskolc ebben az időben 18 garast fizetett.)
A 15. századból és a 16. század elejéről kevés adat maradt fenn, de több megpróbáltatáson is átesett a község, amikor Giskra csapatai elfoglalták a környéket, majd az 1514-es parasztháború következett.
A törökök 1544-ben jelentek meg a környéken, 1554-ben elfoglalták Fülek várát, és fosztogatni kezdték a falvakat, ahonnan sokan elvándoroltak a nagyobb mezővárosokba vagy igyekeztek elbújni. 1640-re a falu teljesen kihalt. 1711-ben egy pestisjárvány pusztította ki Abaúj vármegye jelentős részét.
1800-ra a település újra benépesült, római katolikus templomát is ekkor kezdték építeni. Református imaháza már 1709-től állt. 1813-ban árvíz pusztított. 1829-ben már iskola is állt a településen, de kevesebb, mint a gyerekek fele járt iskolába. Az 1870-es években kolerajárvány pusztított.
A II. világháború után a nagybirtokos rendszer megszűnt. Ez sok nehézséget okozott, rengetegen maradtak művelhető föld nélkül, a munkaképesek 50%-a Miskolcra és más városokba ment munkát keresni.
1966 után a község újra fejlődésnek indulhatott, egy öt faluból álló körzet központja lett. Új iskola és óvoda épült, majd orvosi rendelő és több mint 150 lakóház. 1976-ra ABC áruház és bisztró is állt a településen.
Halmaj jelenleg is dinamikusan fejlődik .

Népcsoportok:
A település lakosságának 92%-a magyar, 8%-a cigány nemzetiségűnek vallja magát.

Wifi falu:
Halmajon a Gárdonyi Géza Általános Iskolában néhány évvel ezelőtt bekötötték az internetet. Ez rengeteg új lehetőséggel, és az oktatás szinvolanának emelésével járt. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány 2008. június 23-tól júnis 27-ig tábort szervezett, melynek célja: a számítógép közelebbi megismerése, illetve olyan fiatal roma származású gyerekekkel való együttműködés, akik jobban, illetve hatékonyabban kezelik a számítógépet. A Wififalu honlapján bővebb információt találhatnak a hátrányos helyzetű emberek internethozzáféréséről, illetve arról, hogy hogyan működik a telepített WiFi alapú rendszer.
A táborban szervezett programokról:
-minden nap reggel 9-tól kezdődött az oktatás. Az oktatás színvonaláról Lukács Péter, Fugerth András, Szabó Tibor, illetve az indiai származású Dhammachari Aryaketu gondoskodtak.
-Minden délután kettő és hat óra között különböző előadók informatikai témájú előadásokat tartottak, beszélgetéssel egybekötve.

Környező települések:
Kázsmárk (kb. 4 km), Kiskinizs (4 km), a legközelebbi város: Szikszó (kb. 9 km).

Civilek:
***

Vállalkozások:
***

GOOGLE térkép


Nagyobb térképre váltás

 

Támogassa Ön is a "Lépj tovább Abaújban!" Alapítványt
egyszerűen, gyorsan és biztonságosan a felületén!
KÖSZÖNJÜK!<<< vissza

Kiemelt támogatóink:


*** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt! 

"Lépj tovább Abaújban" Alapítvány - Minden jog fenntartva! ©  2012-2024   KAPCSOLAT >>>