Alsóvadász  

 
     
 
 


 

*** ***
A Cserehát D-i részén, a Vadász-patak kissé kiszélesedő völgyében, Szikszó városától pár km-re elterülő, viszonylag nagy létszámú falu. Miskolccal, Szikszóval folyamatos az autóbusz-összeköttetés. A település neve a királyi szolgálatban lévő vadászok lakhelyére utal. A község NY-i határában lévő földvárhalmon végzett ásatások kőkorszaki eszközöket hoztak felszínre. Évszázadokon át az Aba nemzetségből származó birtokosai voltak. Ebben az időben híres a szőlőművelése; a környék jelentős, gazdag települése. A török időkben sokat szenvedett a falu lakossága; a népes község majdnem teljesen kihalt, 1715-ben csak 11 zsellércsalád lakta. A csereháti községekhez képest itt nem fogy a lakosság. Új iskolát építettek, több középületet rendbe hoztak. Megtekintésre érdemes a XIII. sz.-ban épült, majd a XIV. sz.-ban gótikus stílusban átalakított templom, melyet középkori eredetű (huszita időkből származó) kerítésfal övez. Tornya 1811-ben épült, festett famennyezete XVIII. századi. A hangulatos lelkészlak 1773-ban épült, boltozatos szobákkal. Szép alkotás az I. világháborús honvédemlékmű.

*** ***
The name of the settlement refers to the dwelling place of hunters serving the kings. Eolitic tools have been found during the excavations made on the earthwork-hill being on the Western part of the village. For centuries the settlement was possessed by the Aba-clan. In this time it was famous for its vine growing culture, the surroundings were significant and rich. The inhabitants of the village suffered a lot in the Turkish time, the populous village was almost died out, in 1715 only 11 cottar-family lived here. It's worth to look at the church which was built in the 13th century and was rebuilt in Gothic style in the 14th century and which is surrounded by a fence-wall of medieval origin (built in the Hussite-times).

*** ***
Der Ortsname weist auf den Wohnort der im Dienst des Königs stehenden Jäger hin. Die Ausgrabungen auf dem am westlichen Rand des Dorfes liegenden Erburghügel brachten Gegenstände aus der Steinzeit ans Tageslicht. Jahrhundertelang hatte die Ortschaft aus dem Geschlecht Aba stammende Besitzer. Zu dieser Zeit ist hier der Weinbau berühmt, eine bedeutende, reiche Ortschaft der Gegend. Die Bevölkerung des Dorfes hatte in der Türkenzeit viel gelitten. Die dichtbevölkerte Ortschaft wurde fast völlig entvölkert: 1715 hatte sie nur 11 Häuslerfamilien. Einer Besichtigung wert ist die im 13. Jahrhundert gebaute und dann im 14. jahrhundert in gotischem Stil umgebaute Kirche, die durch eine Mauer aus dem Mittelalter (aus der Zeit der Husiten) umgeben ist.

*** További, kiegészítő tartalom csak magyarul ***

Alsóvadász egy kis falu Magyarország északkeleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Cserehát dombvidék déli részén terül el. Miskolctól északkeleti irányban kb. 25 kilométerre fekszik.

Közigazgatás:
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség Szikszói
Rang község
Irányítószám 3811
Körzethívószám 46

Népesség:
Teljes népesség 1579 fő (2010. jan 1.)
Népsűrűség 68,92 fő/km²

Földrajzi adatok:
Terület 22,91 km²
Időzóna CET, UTC+1

Története:
A terület az őskor óta lakott. Ezt bizonyítja a 70-es években megtalált kőbalta, amely jelenleg a miskolci Herman Ottó Múzeumban tekinthető meg. A településeket - Alsóvadászt, Jánosdot és Vízvölgyet - az Aba nemzetség hozta létre a honfoglalás után (11. század).
Vizvölgy (Wyzwelg) rövid életű település volt, amely az Árpád-kor végén már nem létezett. Létezéséről csak korabeli dokumentumokból tudunk. Alsóvadász és Nyomár között feküdt, és feltehetően a tatárjárás során pusztult el.
Jánosd (Janustelky) első említése 1280-ból való. Az elnevezése valószínűleg tulajdonosának nevéből adódik. Jánosd 1280-ban elnéptelenedett, azonban ez nem tartott hosszú ideig, melyet bizonyít egy dézsmáról szóló feljegyzés 1317-ből.
Alsóvadászt 1317-ben említik először Vadaz néven, amely foglalkozást jelöl, ugyanis a település lakói az Árpád-korban királyi vadászok voltak. 1329-ben Miklósfalva néven említik az oklevelek (Wadaz alio nomine Michlosfalwa), melynek az oka, hogy a király Lőrinc fia Miklós zólyomi ispánnak adta a területet.
1403-ban Zsigmod király a Perényi család tagjának, Péternek adományozta Vadászt és Jánosdot.
1427-ben összeírást tartottak. Az összeírás során 64 portát jegyeztek fel. Egy - egy portán három - négy családfő (homines) lakott. Alsóvadász Szikszó után a környék második legnépesebb települése volt.
1588-ban török csapatok büntetőportyát tartottak Szikszó ellen. A Szikszóiak a fallal megerősített templomba menekültek, de az ágyúkkal felfegyverzett török ellen nem sokáig tudták volna magukat tartani. Rákóczi Zsigmond jelentést kapott a támadásról és intézkedett Szikszó felmentése érdekében. A felmentő csapatok Alsóvadászon találkoztak. A hosszas csatában kb 2000 török esett el. A török katonákat az Alsóvadász felé vezető út és a Vadász-patak közé temették. A néphit szerint az itt emelkedő mesterséges domb az elesett török harcosokból épült fel. Erről neve is tanúskodik: Törökhalom.
A környező megyék sorra behódoltak a töröknek, mikor Abaúj is sorra került, több helységben elbujdostak a behódolás helyett, Alsóvadász lakói pedig az egri töröknek adóztak.
A török hódoltság után a község hamar megújult. A Sherédy, majd a Békény család után a 16. században a Rákócziak birtoka lett. A Rákóczi-szabadságharc során Alsóvadász elpusztult, 1720-ban a Csáky család telepítette újra.
A 19. század reformeszméi Alsóvadászra is eljutottak a református egyházon keresztül. A egyház óvoda építéséhez kezdett és emelte iskolájának színvonalát.
Az 1848-49-es szabadságharc idején Alsóvadászról is nemzetőrök és honvédek álltak be Kossuth Lajos seregébe.
A 19. században a falu lakossága folyamatosan gyarapodott. 1851-ben 1153 református, 80 római katolikus, 220 görög katolikus és 42 zsidó élt. Összesen 1295 fő. 1869-ben 1570-en, 1900-ban pedig már 1745-en éltek a településen.
Alsóvadász és Jánosd községek 1906-ban egyesültek, megalkotva a mai Alsóvadász községet.
A két világháborúnak itt is sok áldozata volt. Az I. világháborúban 27 a II. világháborúban 24 alsóvadászi katona esett el.
Az 1950-es években több családot telepítettek ki Alsóvadászra. Köztük volt Bethlen András gróf az egykori miniszterelnök fia.
Az 1956-os forradalom idején erőszakos cselekmény nem volt a településen.

Népcsoportok:
A településen a lakosságnak 75%-át magyar, a 25%-át cigány származású emberek alkotják.

Látnivalók:
Közösség háza
A közösség háza több funkciót szolgál a településen. Többek között kiállításoknak ad otthont, a község könyvtára is itt található. 2004 óta lehet megtekinteni a kiállító teremben a címer kiállítást.
Református templom
A templom mai formáját kalandos élete során kapta. Ugyanis a 13. században épült román stílusban, majd a 14. században gótikus stílusban átalakították, 1629-ben felújították, 1786-ban pedig erősen átépítették. A tornyot 1811-ben az északi bővítményt 1868-ban építették hozzá.
Kőfallal övezett, keletelt templom. Hajója nyújtott téglalap alapú, szentélye egyenes záródású. A déli hajófalon a bejárati toldalék fölött egy román kori ablak és egy apró, karéjos körablak látható, a szentélyen mérműves, csúcsíves ablakot tártak fel.
A templom a 19. században nagy felújításon esett át, a hajót kazettás, klasszicizáló festésű mennyezettel fedték és a mai berendezése is ekkor készült.
A hajó nyugati végében három íven nyugvó, falazott; a szentélyben és a bővítményben fából készült karzat áll. Meg kell még említeni az egykori sekrestye ajtajának reneszánsz kőkeretét az északi falban.
Református lelkészlak
A parókiaépület 1773-ban épült. 1830-ban nagyobb átépítésen esett át. A vályogfalazatú, deszkafödémes épületet kontyolt nyeregtető fedi. Az épület dísze az északkeleti oldalon végighúzódó boltívsoros, mellvédes tornác. Az utcai homlokzatot lizénák és a három ablak szalagkerete tagolja és profilos párkányzat zárja le. 2010-ben tetőszerkezete renováláson esett át.
Katolikus templom
Világháborús emlékmű
A világ háborús emlékmű a településen élt világháborúban részt vett katonáknak állít emléket. Több nemzeti ünnepen is koszorút tesznek a falu polgárai az emlékműre.

Környező települések:
Homrogd (6 km), a legközelebbi város: Szikszó (5 km). Alsóvadász és Jánosd környékének 1317-es leírásában szerepel Aszaló (Azalo) és Dicháza (Dydych) is, mint szomszédos település.

Civilek:
***

Vállalkozások:
***

GOOGLE térkép


Nagyobb térképre váltás

 

Támogassa Ön is a "Lépj tovább Abaújban!" Alapítványt
egyszerűen, gyorsan és biztonságosan a felületén!
KÖSZÖNJÜK!



<<< vissza

Kiemelt támogatóink:


*** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!



 

"Lépj tovább Abaújban" Alapítvány - Minden jog fenntartva! ©  2012-2020   KAPCSOLAT >>>